Menu Content/Inhalt
Početna stranica
Otvoreno pismo PDF Ispiši E-mail
Napisao Administrator   
Tuesday, 19 December 2006

Cijenjeni,

Obracamo Vam se povodom informacija u medijima o Vašem nedavnom sastanku sa predstavnicima americke firme "Microsoft" a u vezi predstojece "legalizacije" racunarskih programa u Vladinim institucijama.

Sigurno su Vam poznati podaci da se, ako imamo u vidu studiju ICT Foruma koja je napravljena u okviru "Strategije informatizacije BiH", u državnim institucijama na raznim nivoima vlasti, školstvu, vojsci itd. koristi preko 100.000 racunara. Ako znamo da cijena licenciranja trenutno instaliranog softvera na tim racunarima iznosi u prosjeku 1000 KM po racunaru godišnje, dolazimo do sume od 100 miliona KM godišnje za licence racunarskog softvera, sume koja bi se osjetila na budžetima i država mnogo imucnijih od naše.

Želimo skrenuti pažnju na cinjenicu da proizvodi firme "Microsoft" nisu jedina opcija. Posebno isticemo tzv. "open-source" proizvode, konkretno operativni sistem Linux i uredski paket OpenOffice. Kod ovih proizvoda cijena licenciranja, kao takva, ne postoji, a eventualni troškovi se odnose na troškove instalacije i održavanja, te troškove obuke korisnika. Važno je naglasiti da, za razliku od proizvoda firme "Microsoft" koji su tipicni uvozni proizvodi, investicija u open-source rješenja u potpunosti ostaje u našoj zemlji.

Kao informaticari i kao patriote, mišljenja smo da bi izrada cjelovite strategije implementacije open-source rješenja na nivou države predstavljala snažan poticaj našoj ekonomiji, te bi našim strucnjacima dala iskustvo potrebno za izlazak na medunarodno tržište. Ali, što je najvažnije, državne institucije bi ostvarile milionske uštede.

Da u ovakvim razmišljanjima nismo usamljeni, govori cinjenica da se open-source rješenja uspješno koriste u brojnim vladama svijeta. Možda geografski najbliži primjeri su administracija grada Minhena i španske provincije Extramadura, a u posljednje vrijeme korištenje Linuxa se ozbiljno razmatra i u susjednoj Hrvatskoj. Kina je objavila Deklaraciju o digitalnoj nezavisnosti, te sa Japanom i Korejom zajednicki razvija vlastitu Linux distribuciju. Njemacka vlada direktno finansira razvoj SuSE Linuxa, Europska unija je pokrenula projekat razvoja (open-source) softvera.

Obzirom da su naša Udruženja neprofitne organizacije, možemo Vam ponuditi našu pomoc pri izradi projekata i strategija prelaska na open-source.

Uz srdacne pozdrave i želje za mnogo uspjeha u Vašem buducem radu,


Udruženje Linux korisnika Bosne i Hercegovine

Za ULK BiH:
Amila Akagic, predsjednica


Bosanskohercegovacko udruženje za informacione tehnologije

Za BHITS:
Prof. dr Novica Nosovic

Zadnji put obnovljeno ( Tuesday, 19 December 2006 )